Jsou látkové produkty udržitelnější než jednorázové papírové či plastové?

Značku Decoyana buduji s tím, aby látkové (opakovaně použivatelné) výrobky nahradily ty jednorázové (nejčastěji papírové a plastové), protože věřím, že tzv. reusables jsou šetrnější k životnímu prostředí. Je tomu ale tak vždy? V tomto příspěvku vysvětlím, podle jakých zásad se řídím a co vše brát v potaz.

Už jsme to slyšeli mnohokrát – jednorázové obaly a produkty představují velkou zátěž pro naše životní prostředí. Nejen, že jejich výroba vyžaduje neustálý přísun velkého množství materiálu jako ropa nebo dřevo, i po skončení užívání představují problém. V nejlepším případě se po použití zrecyklují, ale to jen tehdy, pokud jsou správně vytříděny a pokud zrovna v dané oblasti fungují zpracovatelé, kteří mají o daný typ materiálu zájem. A jak se ukazuje, tak systém recyklace, zvláště u plastu není vůbec tak efektivní, jak se může zdát. 1 Další dostupné řešení je spalování odpadu. Tím se sice sníží znečištění životního prostředí a spalováním se dá vyrobit energie, ale stále to znamená, že je potřeba vyrábět nové a nové předměty.

Proto se zvláště v posledních letech na trhu objevuje více a více opakovaně použitelných výrobků – tašky na nakupování, lahve na vodu, nerezová a skleněná brčka apod. I mě přestalo bavit jednorázové produkty používat a neustále nakupovat, takže jsem v posledních pár letech začala jejich opakovaně použivatelné náhrady vyhledávat. A teď je i vyrábím, například dárkové obaly, které se dají využít znovu a znovu.

Ale taktéž se v posledních letech ukázalo, že opakovaně používané produkty nejsou dokonalé a také představují jistou zátěž pro životní prostředí. Jelikož jsou vyráběny tak, aby vydržely více, spotřebují více zdrojů. Plus například skleněné alternativy jsou těžší, takže při přepravě se často spotřebuje ještě více paliva, což vede k vyšším emisím skleníkových plynů.

O tomto tématu by se dalo mluvit hodiny, takže se zaměřím na to, co se mě a mého podnikání nejvíce týká – látkové znovupoužitelné alternativy k jednorázovým papírovým a plastovým výrobkům. Jaké představují problémy pro životní prostředí?

  • Na látkové produkty se nejvíce používá bavlna, která vyžaduje velké množství zdrojů na vypěstování, zvláště vody. Dále se při pěstování konvenční bavlny spotřebuje hodně pesticidů, které ničí okolní ekosystémy. U biobavlny je toto riziko minimální, ale zase neroste tak moc jako ta konvenční, proto je potřeba větší plocha, což může vést k odlesňování.
  • Výroba látek a následných produktů spotřebuje více energie.
  • Tyto výrobky pak vyžadují péči jako praní a žehlení, což znamená větší spotřebu energie a vody.

Pokud tedy porovnáme 1 látkový výrobek s 1 nebo hrstkou jednorázových papírových nebo plastových, rozdíl ve spotřebovaných zdrojích je jasně ve prospěch jednorázových produktů. Ale to není správný pohled na věc – co takhle porovnat 1 látkový výrobek se 100 nebo 1000 jednorázových, které bychom jinak použili? Pak je situace jiná. Podle výpočtu experta pro Ekolist vychází, že když za rok spotřebujete 100 ks balení papírových kapesníků, ekologická stopa bude 7x větší, než když místo toho spotřebujete 2,5 látkových kapesníků za rok (50 ks za 20 let), a to včetně praní těchto kapesníků 2. Článek a výpočet najdete na tomto odkazu, doporučuji ho přečíst.

Samozřejmě záleží na mnoho faktorech – způsob výroby a původ produktů (z recyklovaných materiálů či nikoli, import zdaleka či místní výroba, ohled na ekologii během výroby…), jak často perete, jak efektivní a šetrná je vaše pračka apod. I proto asi nemá smysl pro každého člověka, aby trávil čas průzkumy a výpočty, jestli se mu vyplatí používat jednorázové nebo opakovaně použitelné výrobky. Jak to tedy rozhodnout? Někde je to jasné, třeba kvůli hygieně – nebudeme nutit doktory, aby používali látkové roušky během operací, když víme, že jednorázové lépe chrání před infekcí (když jsou správně používány).

Tam, kde to na první pohled jasné není, doporučuji následující postup: zamyslete se, jak často výrobek používáte. Například u kapesníků – pokud se vysmrkáte párkrát do roka a jinak kapesník nepotřebujete, látkový by se nemusel vyplatit a může být dokonce ekologičtější, když si koupíte pár balení jednorázových kapesníků (zvláště vyrobených z recyklovaných materiálů). Pokud ale spotřebujete hromady jednorázových kapesníků za rok (třeba máte alergie nebo jste často nemocní), tam se přechod na látkové kapesníky vyplatí. Ano, na výrobu látkového kapesníku padne více materiálu a energie než na stejně velkého papírového, ale v tomto případě se díky opakovanému využívání postupně tento nepoměr vyrovná a dlouhodobě se spotřebuje méně zdrojů než u užívání jednorázových kapesníků.

Je ale také důležité brát v potaz další faktory, třeba jestli vám opakovaně použitelné výrobky vyhovují i funkčně. Pro někoho může být užívání látkových kapesníků nepředstavitelné, ale třeba mu také vadí hromady jednorázového balicího papíru po oslavách, tak uvítá opakovaně použitelné obaly na balení dárků.

blog

Podle mého názoru má být ekologie o ochraně a zlepšování naší životní úrovně, takže by si každý měl zvolit, jaké ekologické vychytávky mu nejvíce vyhovují, a tam začít.

Takže bych vás ráda vyzvala, abyste prozkoumali opakovaně použitelné alternativy k těm jednorázovým (třeba moje látky na balení dárků) a zkusili, jestli by vám nesedly lépe. A moc uvítám vaše připomínky ohledně toho, v čem vy látkové alternativy mohly být ještě lepší.

 

Zdroje

  1. Článek: Recyklace plastových obalů v Česku nefunguje. Většina se jich spálí, 28.3. 2021, https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3289301-recyklace-plastu-v-cesku-nefunguje-vetsina-odpadu-se-spali
  2. Článek: Látkový, nebo papírový kapesník? Už je jasno, 25.11. 2011, https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/latkovy-nebo-papirovy-kapesnik-uz-je-jasno