Furoshiki a bojagi – balení dárků do látek

Možná jste již v posledních letech zaznamenali nový “trend” v balení dárků – balení do látek či do šátků. Trend ale dávám do uvozovek, není to totiž nic nového. Jednorázové balicí papíry, taštičky, folie, a podobně jsou vymožeností moderní doby, a ačkoli dávání dárků nebylo tak časté, jako je teď, lidé si v minulosti našli způsob, jak dárky a další předměty balit – vzali to, co měli po ruce, tedy různé typy textilií. Zvláště Japonci a Korejci si s tím hodně vyhráli, a tak vznikly Furoshiki a Bojagi – čtvercové šátky, do kterých lze zabalit v podstatě cokoli, co je potřeba nějak obalit pro přenášení, ochranu nebo i kvůli elementu překvapení. V tomto příspěvku si uvedeme krátkou historii těchto obalů, jaké mají výhody a proč bychom jim měli věnovat pozornost. Na konci najdete jednoduchý fotonávod, jak dárek zabalit.

První zmínky o japonských šátcích Furoshiki najdeme již v období Nara (8. století n.l.). Tehdy se na těchto šátcích sedělo v saunách a také se do nich balily cenné předměty v chrámech. Postupem času si bohatší rodiny nosily svoje šátky s rodovými znaky, aby se odlišily od ostatních návštěvníků veřejných saun. V období Edo (1603–1867) se šátky začaly používat například při piknicích, později i jako tašky, ve kterých se lehce přenášely cennosti. Ve 20. století už bylo Furoshiki důležitou součástí i obřadních ceremoniálů jako svateb.1, 2

Co se týče korejských Bojagi, první dochované příklady pochází z období Joseon (1392-1897), ale zmínky o nich pochází i z doby před tím. Také sloužily jako způsob, jak zabalit a ochránit různé předměty. Zároveň byly často používány během různých rituálů a svateb. Jejich specifikum je, že se často dělaly ze zbytků látek, takže jejich výroba je něco jako předchůdce současnému patchworku.3

Nebylo to ale jen Japonsko a Korea – i v ostatních zemích se textilie často používaly na zabalení předmětů, ale nestalo se to tak populární.

Postupem času tak vzniklo v podstatě umění balení dárků do látky, které sice v posledních desítkách let nahradily jednorázové obaly, ale stále si udrželo svoje kouzlo.

 

Jaké má balení do látek výhody?

  • Jednoduchost – není potřeba umět rovně stříhat nebo perfektně složit okraje papíru. Níže najdete jednoduchý návod na rychlé ale elegantní zabalení dárku. A navíc – i kdyby se Vám to nepovedlo, nevadí, látku prostě rozmotáte a zkusíte to znovu.
  • Originalita – pokud Vy nebo obdarovaný zbožňujete nové a unikátní věci, toto je stvořeno pro Vás. Nejen, že samotné balení do látek není obvyklé, k tomu si můžete pohrát s barvami, stylem zabalení, nebo doplňků, které k dárku přidáte.
  • Velké využití – pokud Vy nebo obdarovaný nechcete látku využít na další balení dárků, můžete ji využít jako šátek či dekoraci. Pokud použijete saténovou látku, můžete ji položit na polštář a tím si ochránit vlasy před poničením během spaní. A pokud příjemce dárku rád(a) šije, může látku použít na různé tvoření.
  • Udržitelnost – pokud se látkové výrobky využívají znovu a znovu, jsou v dlouhodobém měřítku šetrnější k životnímu prostředí než jednorázové výrobky, protože nejen že sníží množství odpadu, ale ve finále vyžadují i méně zdrojů. Podívejme se konkrétně na balení dárků. Nejčastěji se používá balicí papír, kde se na první pohled může zdát, že lze jednoduše recyklovat. A je tomu tak u těch jednoduchých papírů bez ozdob. Bohužel ale velká část balicích papírů má na sobě nalepené různé flitry a další plastové ozdoby, což je činí nerecyklovatelnými, alespoň v našich podmínkách (jde totiž často o smíšený materiál). Navíc lidé často nemají chuť nebo čas pečlivě třídit hromady odpadů po různých oslavách, kde se dárky dávají nejčastěji. Balení do látek tak představuje možnost, jak předejít velkému množství obtížně recyklovatelného odpadu.

 

Fotonávod – jednoduchý uzlík

Nyní si ukážeme, jak zabalit dárek pomocí jednoduchého uzlíku. Trvá to pár minut, ale zabalení dárku je stejně velmi elegantní. Potřebujete pouze čtvercovou látku, pro ještě krásnější zabalení se hodí taková, která má každou stranu jinou. V návodu používám naší béžovo-růžovou saténovou látku ve střední velikosti, jelikož balím knihu.

1. Položte látku jedním cípem k sobě a dárek položte do středu.

1. krok

 

2. Cíp u sebe přeložte přes dárek, pokud zbyde látka, přehněte ji pod dárek.

2. krok

 

3. Protější cíp přehněte a položte ho na dárek, aby přehnutí bylo cca ve středu dárku.

3. krok

 

4. Uchopte zbylé cípy a udělejte z nich jeden uzlík (obyčejný).

4. krok - uchopení cípu4. krok - uzlík

 

5. Udělejte další uzlík tak, jako na obrázku.

5. krok

 

6. Stačí už jen látku poupravit tam, kde je potřeba, a máte hotovo!

6. krok

 

Naší celou nabídku látek najdete na tomto odkazu. Můžete ale také použít čtvercovou látku nebo šátek, co máte po ruce.

Tak přeji hezké balení :).

Zdroje:

  1. https://www.furoshiki-kyoto.com/en/en_history.html
  2. https://www.musubi-furoshiki.com/pages/a-history-of-furoshiki
  3. https://bojagiuk.com/blog/2017/8/31/what-is-bojagi