Satén: Tajemství lesklé látky

Při prohlížení našeho e-shopu jste si určitě všimli, že naše šátky a kapesníky jsou vyrobeny z krásného saténu. Ale co to vlastně satén je?

Satén je specifický typ vazby, což je způsob, jak jsou vlákna utkána při výrobě látky. Na rozdíl od klasické vazby, kde se vlákna provlékají po jednom, u saténu se několik vláken v opačné řadě přeskočí. Pro lepší představu zde máte obrázek:

saten_jednoduche

Touto vazbou vzniká látka, která má přirozený lesk. I když je satén trochu méně odolný než běžné plátno a není ideální pro pracovní oděvy, je dobrou volbou pro večerní šaty, gumičky a také šátky, včetně ty na balení dárků. Právě dárky zabalené do saténu vypadají nejvíce elegantně.

 dárek v saténu

Jelikož je satén pouze způsob vazby, tak materiál, ze kterého je vyroben, může být různý. Saténové látky se vyrábí z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo hedvábí, nebo ze syntetických vláken, jako je polyester. Polyesterový satén je oblíbený pro svou širokou dostupnost barev a nízkou cenu, naši nabídku šátků si můžete prohlédnout v této kategorii.

Bohužel ale jeho environmentální stopu nelze zanedbat, proto pro vás máme i šátky z bavlněného saténu. Chystáme jako novinku satén z viskózy, který je také lesklý a příjemný na dotek, ale obejde se bez mikroplastů.

Důležité je si uvědomit rozdíl mezi materiálem a vazbou. Když někdo tvrdí, že jeho výrobek je ze 100% saténu, nedozvíte se tím mnoho o samotném materiálu. Nebojte se tedy výrobců zeptat se na konkrétní složení, zvláště pokud vám je třeba polyesterový satén nepříjemný.

Pokud jde o péči o saténové výrobky, je potřeba být opatrnější. Doporučujeme prát je v jemném cyklu při nízkých teplotách a žehlit na co nejnižší stupeň. Naštěstí naše saténové šátky nevyžadují speciální prací prášky ani ruční praní. Stačí jim trocha péče a budou vás dlouho krásně doprovázet.

Snad vám tento článek trochu osvětlil, co to vlastně znamená označení satén a co od něj můžete očekávat. Doufáme, že vás zaujal tak, abyste zkusili si do něj třeba něco zabalit, protože výsledek je opravdu velmi pěkný.