Jak na etiketu u dárků zabalených do látek aneb kdo si látku nechá?

Foto: Aneta Fibingerová, IG: @aneta.fibingerova

V současné době, pokud někomu dáme dárek zabalený do jednorázového obalu, tak se nějaké vracení obalu nemusí řešit – buď je hned roztržením znehodnocen, nebo se čeká, že ho pak někdo vyhodí (i když někteří si je tajně nechávají a používají znovu ).

S opakovaně používanými obaly se však naskýtá otázka – co s látkou? Má si ji obdarovaný nechat, nebo ji vrátit? Odpověď na tuto otázku zkusíme najít v tomto článku.

Co na to Japonci

Napřed se podívejme, jak se to řeší v Japonsku, kde jsou dárky zabalené do šátků, tam nazývaných Furoshiki, obvyklé.

V Japonsku je slušnost a známka respektu, že obdarovaný vrátí látku dárci a nechá si jen dárek.  I Japonci ale dělají výjimky, například pokud je látka nějakým způsobem součástí dárku, nebo jde-li o blízké přátele. Furoshiki může také být samotný dárek.

Jak by to mělo být u nás? Koukněme se na argumenty pro a proti vracení.

Proč by měl obdarovaný šátek (látku) vrátit?

Kromě vyjádření respektu jsou i další důvody, proč by si měl původce dárku látku nechat. Například můžeme mít situaci, kdy obdarovaný látku k ničemu nevyužije – třeba dárky do látek balit nechce nebo dárky nedává vůbec. Může být také minimalista a nechce si domů brát nic, co si úmyslně nepořídil (v tom případě ale velmi pečlivě promyslete samotný dárek!).

Nebo je důvod i na straně toho, kdo dává – dárek byl už tak drahý (nebo pracný) a pro dárce by bylo vhodnější si látku nechat a použit ji znovu.

A proč by si ho měl obdarovaný nechat?

Jak bylo zmíněno výše, šátek může být samotný dárek, nebo jeho důležitá součást. V tom případě by ho chtít zpět asi úplně slušné nebylo .

Dále se nabízí argument, že pokud chceme, aby se balení dárků do opakovaně použitelných šátků rozšířilo, tak bychom to našim blízkým měli co nejvíce usnadnit. Takže pokud jim dáme dárek zabalený do látky a potom jim látku necháme, ulehčíme jim zabalení dárku do látky pro někoho dalšího, protože ji nemusí shánět, prostě ji doma popadnou a můžou vesele balit.

Tak jak by to tedy mělo fungovat?

Díky tomu, že v Evropě balení dárků do látek tak rozšířené není, máme možnost si tyto zvyky nastavit podle sebe – třeba i tak, že to necháme podle vlastního uvážení a na nějaká pravidla se s prominutím vykašleme. Přece jen dnešní doba je mnohem uvolněnější a sociální normy platí méně a méně.

Já upřímně bych se rozhodovala podle toho, komu dárek dávám a jaké jsou okolnosti. Například na svatbě nebo velké oslavě bych se o látku nehlásila – obdarovaní mají spousty dárků a hledání, komu vlastně látku vrátit, by bylo časově náročné. Pokud by ale řekli, že na obaly nemají místo, tak si ho vezmu zpět, nebo ho dám někomu, koho zabalení zaujalo a chtěl(a) by to vyzkoušet.

Navrhuji tedy, abychom nechali obdarovaného vybrat – můžeme přiložit kartičku s návrhem, co může obdarovaný udělat. Takovou kartičku dostanete zdarma, pokud si na tomto e-shopu nebo v prodejně látku na balení dárku koupíte (viz kategorie Látky pro balení dárků). Můžete na ni i připsat přáníčko.

Závěrem

Vypadá to, že by bylo nejlepší, aby se každý obdarovaný rozhodl sám, jestli si chce látku nechat, nebo vrátit. Přece jen, on je ten, koho ten den oslavujeme a komu chceme dárkem udělat radost.

Můžeme mít ale dobré důvody, proč si látku chceme nechat. V tom případě to můžeme taktně na kartičku napsat – dát obdarovanému instrukce, díky kterým bude vše jasné.

Ať už vám vyhovuje cokoli, dárky zabalené do našich látek obdarovaného zaujmou a potěší. Zkuste to sami .