Lze vůbec koupit papírové kapesníky bez obalu?

Jedním z podnětů, které mě vedly k založení tohoto e-shopu, byla moje frustrace z plastových obalů na papírové kapesníčky do kabelky nebo batohu. Vadilo mi, že šustí, část s lepidlem často přestane lepit, nebo se naopak přilepí na jiné předměty v kabelce. Navíc je kvůli takto baleným kapesníkům vytvořeno velké množství plastových obalů – každých 10 kapesníků je zabalených do jednorázového obalu, plus pak je 10 balíčků zabaleno do dalšího plastového jednorázového obalu.

Pravda, většinou jsou tyto obaly vytvořeny z polypropylenu (PP), který se dá recyklovat, otázkou ale je, jestli je v našich končinách opravdu recyklován, už jen kvůli tomu, že jsou to většinou malé kousky.

Tak jsem se rozhodla, že si obal na kapesníky ušiju z látky a kapesníčky si do něj budu doplňovat. Bohužel jsem zatím nenašla výrobce papírových kapesníků, který by prodával kapesníky v balíčcích nezabalené, nebo třeba zabalené jen v papíru.

Úplně bez odpadu tedy zatím používat papírové kapesníky nepůjde, ale aspoň mám způsob, jak se vyhnout plastovým obalům. Jak na to?

  1. Pořídíte si jeden z mých originálních obalů na kapesníky ;). Aby to nebyla jen sebe propagace, tak Vám dám tip, že zajímavé obaly najdete i na platformě Fler.
  2. Koupíte si krabici papírových kapesníků (ty na doma), ideálně z recyklovaného papíru.
  3. Papírové kapesníky si z krabice přendáte do obalu. Pokud využijete ten můj, změřila jsem, že stačí kapesník přehnout vejpůl a pak na třetiny.
  4. Obal si dáte do kabelky, batohu či kapsy a vesele putujete světem, bez použití jednorázových plastových obalů!

Kapesníky pak doplňujete podle potřeby, látkový obal perete, když se zašpiní.

Pokud vám postup výše připadá moc pracný, můžete si koupit větší balení kapesníků, kdy kapesníky nejsou baleny po 10 ks v malých obalech, ale jsou baleny po např. 100 ks pouze v jednom velkém obalu. Taková balení prodává třeba DM drogerie, odkaz zde (nejedná se o placený odkaz, pouze příklad balení kapesníků s méně plasty).

Nevyhnete se tak plastu úplně, ale aspoň snížíte jeho množství.

Je to jen malý krok, ale já věřím, že cesta za udržitelným světem se z malých krůčků skládá. Navíc pokud používáte těchto kapesníčků hodně, zamezíte tím vytvoření velkého množství jednorázových plastových obalů.

Příklad - jednoduchý černý obal na kapesníky.

 

Pokud se radši díváte na videa, rady výše jsem vypracovala i do vizuální formy ;)

Díky za přečtení,

Zuzana