Umělé versus přírodní materiály

Toto hodně diskutované téma se týká i značky Decoyana, protože nabízí látkové výrobky, takže o tom bude tento článek. Asi jste si všimli, že v naší nabídce najdete produkty jak z přírodních, tak z umělých materiálů. V tomto článku si řekneme něco o teorii – jaký je rozdíl mezi těmito materiály a jaké mají výhody a nevýhody, a vysvětlím filozofii, proč nabízíme oboje.

 

Trocha teorie – jaký je rozdíl mezi přírodními a umělými vlákny?

Která vlákna se označují jako přírodní?

Jsou to buď to ta, která byla vypěstována – bavlna, len, konopí. Nebo ta, která pochází ze zvířat – především kůže a vlna. Další speciální kategorie jsou vlákna jako hedvábí, která jsou získávána z kokonů brouků, v tomto případě bource morušového.

A co umělá?

To jsou ta vlákna, která prošla dlouhým procesem zpracování člověkem. Zatímco bavlněná látka může aspoň trochu připomínat původní květ bavlníku, polyester byste s ropou asi těžko srovnávali. Nejčastěji se syntetická vlákna vyrábějí z derivátů ropy a poté jsou přeměněna na vlákna jako polyester, elastan, polyamid, apod.

Ještě existuje třetí kategorie, něco mezi – poloumělá vlákna. Ta se získávají tak, že se z rostlin jako bambus nebo stromů vytvoří chemicky nebo mechanicky složka, která je poté přeměněna na vlákna. Původ je tedy z rostlin, ale materiál je tolik přeměňovaný, že se už nedá mluvit o přírodních materiálech. Nejčastěji se v této oblasti setkáte s názvem viskóza.

Můžeme také zmínit směsky materiálů, kdy se látka skládá třeba z 80 % bavlny a 20 % polyesteru.

 

Výhody a nevýhody přírodních a umělých materiálů

Typů materiálů je tedy mnoho, jelikož ale zatím využíváme pouze přírodní a umělé, budeme se věnovat výhodám a nevýhodám těchto dvou typů materiálů.

  • Umělé materiály
    • Výhody: méně se mačkají a nemusí se tolik (nebo vůbec) žehlit, schnou rychleji, jsou levnější na výrobu a je možné vytvořit nesmírné množství typů materiálu s různými pozitivními vlastnostmi. Například polyesterový satén má velmi luxusní vzhled (je to imitace hedvábí), materiály jako softshell jsou často odolnější než přírodní materiály, lze vytvořit i nepromokavé látky apod.
    • Nevýhody: pokud nejsou materiály vyrobené z recyklovaného materiálu, tak se kvůli nim musela těžit ropa, což vede ke znečištění okolní přírody a emisím skleníkových plynů. Dále se při praní, sušení, ale částečně i při užívání uvolňují mikroplasty, které se můžou dostat v podstatě kamkoli do ekosystému. Není ještě jisté, co přesně mohou způsobovat, nevypadá to ale vůbec dobře. A k tomu některým lidem nošení textilií z umělých materiálů prostě není příjemné.
  • Přírodní materiály
    • Výhody: neobsahují mikroplasty, pro mnohé spotřebitele jsou příjemnější na dotek a na nošení, nepožadují na výrobu ropu, také je lze recyklovat, po určité době se za příznivých podmínek na kompostu rozloží a kompost může být použit na ekologické hnojení plodin. A ještě za mě, jakožto nadšenec do šití musím poznamenat, že šití z přírodních materiálů je většinou jednodušší.
    • Nevýhody: textilie z přírodních materiálů se více mačkají, takže je potřeba více energie na žehlení a schnou pomaleji, je tedy častěji potřeba sušička, což zase znamená více spotřebované energie. Na pěstování je potřeba hodně zdrojů (voda, hnojiva) a při pěstování se používají pesticidy, herbicidy apod. Také dochází k odlesňování pro vytvoření místa na pěstování. U plodin pěstovaných bio je obvykle potřeba více půdy, která by jinak šla třeba na pěstování jídla, nebo kvůli tomu dochází k ještě výraznějšímu odlesňování. Trochu podřadný, ale pro někoho důležitý faktor je i vzhled – přírodní materiály například nejsou tak lesklé a část spotřebitelů vzhled přírodních textilii nevyhovuje.

 

Co je teda lepší??

V tom hraje roli hodně faktorů, ale hlavně z pohledu životního prostředí vychází spíše lépe přírodní materiály. Ani ty ale nejsou bez poskvrnky, tak co za materiály máme vybírat?

Bude dost záležet i na různých faktorech, jako co si můžete dovolit a co máte na výběr, ale já jsem se rozhodla na tuto problematiku dívat takto:

Více vybírám přírodní materiály, hlavně u takových textilních výrobků, které je potřeba často prát (kvůli mikroplastům). Syntetické materiály pak preferuji tam, kde potřebuji určitou vlastnost umělých materiálů, například u sportovního oblečení. Nebo i tam, kde je potřeba větší efekt (např. lesk), ale nemusí se často prát.

Tuto filozofii jsem převedla i do materiálů našich výrobků – hlavně používáme přírodní materiály, ale třeba látky na balení dárků máme i z polyesterového saténu – není je třeba tolik prát (jelikož se nenosí na těle), zároveň ale jsou dost efektní a přilákají i ty, pro které by balení dárků do látek nebylo zajímavé. Může to tak být někoho první krok ke snižování odpadů a ekologii obecně.

 

Jde to i jinak

Co se ale týče původu látek, nejsme omezeni pouze na nové materiály. V poslední době nabývá na síle produkce textilií z recyklovaných materiálů. Například PET lahve se dají přeměnit na polyesterové oblečení, staré bavlněné látky a odstřižky na oblečení z recyklované bavlny. V této oblasti je potřeba ještě dost práce a třeba i zavedení spolehlivých certifikátů, které vám potvrdí, kolik recyklovaného materiálu opravdu v textilii opravdu je.

Do té doby ale můžeme jít ještě dál a využít materiály, které jsou již vyrobené, ale nebyly využité a leží někde na skladu. V nejlepším případě je totiž čeká recyklace, i ta ale vyžaduje energii a zdroje. Navíc tak dochází k roztrhání látky, která je jinak naprosto v pořádku. V horším případě se prostě spálí nebo vyhodí na skládku.

Ať už jde o jakoukoli látku, je potřeba ji využít co nejvíce. Proto je tak důležité využívat každý kousek látky z výroby. A proto jsem se rozhodla vydat se směrem nevyužitých, nebo také zachráněných látek a v nejbližší době představím produkty, které jsou vyrobené právě z těchto látek. Pokud mi v této snaze chcete pomoci, sledujte tento web anebo naše sociální sítě, kde tyto nové produkty najdete.

 

Děkuji za přečtení a přeji krásný den!

Zakladatelka Zuzana